Горски пожар, предизвикан от силни ветрове, предизвика серия от масивни експлозии в четвъртък в депо за боеприпаси на военновъздушните сили в Централна Гърция, докато пожарникарите работеха, за да овладеят множество пожари в страната, предава "Евронюз".

Няма пострадали в депото, което беше евакуирано преди експлозиите, като късно в четвъртък пожарът вече е бил потушен. Гръцките военновъздушни сили казаха, че изтребителите F-16 в близката база са били преместени в друго съоръжение като предпазна мярка, но че базата не е била под непосредствена заплаха.

Пожари бушуваха в части от Гърция по време на три последователни средиземноморски горещи вълни през последните две седмици, причинявайки смъртта на петима души, включително двама пилоти на противопожарни самолети, и предизвикаха огромна евакуация на туристи през уикенда на остров Родос.

Пожарът в района на Волос в централната гръцка област Магнисия достигна съоръжението за съхранение на боеприпаси на около 6 километра северно от голямата военновъздушна база в Неа Анхиалос. Местни медии съобщиха, че на мястото са били съхранявани бомби и боеприпаси за гръцките изтребители F-16.

Големите експлозии счупиха прозорци на къщи в околния район, но гръцката противопожарна служба каза, че няма тежки наранявания в близките села, които също са евакуирани като предпазна мярка.

Над 60 нови пожара в Гърция - пламъци на Родос, Корфу и Евия

Над 60 нови пожара в Гърция - пламъци на Родос, Корфу и Евия

Очаква се спад на температурите в четвъртък

Говорителят на противопожарната служба Йоанис Артопиос каза, че 12 села са били евакуирани в района на Волос-Неа Анхиалос.

"Въпреки техните свръхчовешки усилия, нашите сили не успяха да спрат пламъците", каза той.

Артопиос каза, че пожарът в района на Волос е най-опасният от 124-те горски пожара, с които противопожарната служба трябваше да се справи в четвъртък.

Горският пожар избухна на три фронта и наложи част от най-натоварената магистрала в Гърция да бъде затворена за няколко часа, докато националните железопътни линии, минаващи през района, бяха забавени.

В Италия пожарникарите се бориха с пламъци в южните континентални региони на Калабрия и Пулия, както и на островите Сицилия и Сардиния. Сицилия остана фокусната точка, като пожарите продължават да горят близо до столицата Палермо, където седем самолета бяха ангажирани да потушат пламъците.

"Без съмнение можем да видим, че в цялото Средиземноморие климатичната криза е тук и засяга всички нас по-силно, отколкото може би дори учените ни предупреждаваха", каза гръцкият премиер Кириакос Мицотакис в четвъртък по време на среща с президента на страната Катерина Сакеларопулу.

Агенция на ЕС за реагиране при бедствия обяви, че изпраща още два самолета за гасене на пожари, предоставени от Франция, в Гърция.

В Атина старши членове на въоръжените сили отдадоха почит на двамата пилоти, загинали при катастрофа на самолет за гасене на пожар тази седмица, на церемония, проведена в Министерството на отбраната.

Ново лято на суша и пожари в Европа

Ново лято на суша и пожари в Европа

Юни беше най-горещият месец, регистриран през последните 174 години. Юли е на път да счупи този рекорд.