Числото на хаитяните, загинали в резултат на епидемията от холера, достигна 917 души, съобщава БиБиСи, позовавайки се на данни, разпространени от министерство на здравеопазването в страната.

Епидемията е обхванала 10 провинции. Хоспитализирани са 14 642 души.

Организациите за хуманитарна помощ правят всичко възможно, за да предотвратят „нахлуването" на холерата в столицата Порт-о-Пренс.

Властите изказаха съмнения, че епидемията може да обхване палатковите лагери, където са настанени около 1,1 милиона хаитяни, които останаха без покрив над главата си след опустошителното земетресение, разтърсило страната в началото на годината.

Преди време от ООН призоваха целият свят да се включи да помогне на страната да се пребори с бедствията, които я заливат. ООН поиска да бъдат събрани 164 милиона долара за борба с холерата.

От петък насам са загинали общо 121 души.

Най-сериозно е положението в централните части на страната, където са загинали 595 души. В столицата до този момент са загинали 27 души заради епидемията.

След земетресението и холерата, страната бе ударена и от урагана „Томас". Проливните дъждове, според хуманитарните организации, може да способства за разпространението на болести. Много реки излязоха от коритата си.

Според данните на ООН холерата може да доведе до масова зараза и да засегне над 200 хиляди хаитяни.

Хаити се явява една от най-бедните страни на западното полукълбо. След две седмици - на 28 ноември, в страната трябва да се проведат президентски и парламентарни избори.