Сблъсъци избухнаха между хаитяни и местната мисия на ООН в северния град Кап Хаитиен, информира БиБиСи. Засега се съобщава за двама загинали и поне десет ранени. Мисията на ООН е била замеряна с камъни, много места в града са блокирани.

Сред хаитяните все повече се разпространяват слуховете, че последното връхлетяло ги бедствие - холерата, е привнесено отвън. Те обвиняват миротворците, че са „донесели" заразата нарочно в страната. Хаитяните протестират и срещу разполагането на медицински центрове на различни места, намиращи се в близост от жилищни райони заради страхове от разпространение на болестта.

Припомняме, по данни на министерството на здравеопазването в страната близо 1 000 са регистрираните болни от холера.

Епидемията е обхванала 10 провинции. Хоспитализирани са 14 642 души.

Преди седмици президентът Рене Превал също изказа предположение за привнесена зараза. Според него държавата му е станала обект на истинска биологична атака с цел да бъде окончателно дестабилизирана крайно трудната обстановка след разрушителното земетресение на 12 януари.

Превал се обърна с молба към населението да следи за нивото на хигиена, но в много региони това е почти невъзможно. Огромен брой хаитяни все още пребивават във временни лагери, издигнати след опустошителното земетресение, без достъп до вода и санитарни условия.