Около 13 000 туристи са без електричество в швейцарския ски курорт "Цермат" и не могат да напуснат курорта поради тежки снеговалежи и изключителен риск от лавини, заявяват властите, цитирани от "Гардиън".

"Пристиганията и заминаванията до и от "Цермат" не са възможни в момента", съобщава курортът на своя уебсайт. "Всички туристически пътеки и лифтове остават затворени - моля, следвайте инструкциите. Моля ви да останете вкъщи", продължава съобщението.

Говорителката на курорта, Джанин Имеш коментира, че "близо 13 000 туристи" са останали в курорта, близо до максималния му капацитет. Сайтът на курорта съобщава, че понастоящем има "липса на електроенергията навсякъде в Цермат" и обещават допълнителна информация и актуализация към 17:00 часа.

Пътят за достъп до планинското селище, чието население е около 5500 жители, е затворено от понеделник сутринта поради екстремни рискове от лавини и влаковете не са успели да стигнат до гарата от 17:30 часа вчера, съобщава АФП.

"Никой не може да кара ски или друг вид туризъм, но пък е тихо, малко романтично", коментира Имеш. "Няма паника". Провеждат се полети за наблюдение, за да се определи колко дълго може да продължи забраната за пътуване.

Рискът от лавини около "Цермат" и няколко други курорта, включително "Саас-Фее" в югозападния регион Вале е повишен до максималното си ниво от пета степен в понеделник вечерта, обяснява президентът на региона Роми Бинер-Хаузер.

Бинер-Хаузер коментира пред местния вестник Le Nouvelliste, че някои жители са били предупредени да държат прозорците си затворени и че докато все още не е предвидена евакуация, ситуацията "се наблюдава на всеки половин час и ако нещата се променят, ще вземем необходимите мерки".

Поради фьон има необичайно високи температури в швейцарските низини, но в районите с надморска височина над 1400 метра се наблюдава повече от един метър снеговалеж през последните дни, съобщава швейцарският телевизионен канал SRF.

Швейцарският федерален институт за изследване на горите, снега и ландшафта WSL предупреждава, че новият снеговалеж, който е върху на стария сняг, който е паднал през Коледните и новогодишните празници, може да предизвика "многобройни спонтанни лавини от голям и често, много голям мащаб".