Епидемия от холера доведе до смъртта на 55 души, засегнати от джихадистко насилие от края на миналата година в северната част на Мозамбик. Това съобщиха от УНИЦЕФ, цитирани от "Франс прес".

Регистрирани са близо 5000 случая на холера, особено сред стотици хиляди цивилни, живеещи с приемни семейства и в импровизирани помещения в лагери за вътрешно разселени хора.

Холерата се завърна в Йемен

Холерата се завърна в Йемен

Ново огнище на заразата

Миналата седмица е регистриран най-висок скок от над 400 нови случая на заболели от холера, уточни говорителят на УНИЦЕФ Даниел Тим.

"Не изглежда добре. Водоснабдителните и санитарните съоръжения в момента не са достатъчни и се нуждаят от спешни подобрения", изтъкна той и добави: "Това е наш абсолютен приоритет към момента, защото оцелелите от това насилие сега са застрашени от болести, пренасяни от вода."

Близо 670 000 души са разселени, откакто неясни джихадисти, свързани с терористичната групировка ДАЕШ ("Ислямска държава"), започнаха да сеят хаос през 2017 г. в богатата на газ, но бедна провинция Кабо Делгадо в Мозамбик.

Един на всеки 10 души от разселените се е преместил в приемни семейства, според Тим, като някои семейства приемат до 40 души.

Сега правителството започна да презаселва разселените хора в новосъздадени села в безопасни райони.

Двама загинали и 1400 болни от холера в Мозамбик

Двама загинали и 1400 болни от холера в Мозамбик

След опустошителния циклон Идай