Според последните данни епидемията от холера в Хаити е отнела живота на 724 души, 11 000 са хоспитализирани със симптоми на болестта, съобщава РИА Новости, като се позовава на здравното министерство.

Сега епидемия от холера, която започна на 20 октомври, бушува в пет от десетте области, най-вече на северната част на страната.

По данни на Министерството на здравеопазването на Хаити четири смъртни случая са записани в столицата Порт-о-Пренс.

В сряда от здравното министерство съобщиха, че в столицата един пациент е починал, а няколкостотин души е трябвало да бъдат хоспитализирани.

В една от най-големите болници в града през последните няколко дни са били приети огромен брой на заболели от холера и ако тази тенденция продължи, скоро в болницата ще е преизпълнена, съобщиха от здравното министерство.

Ситуацията в Хаити се усложни и от последиците от урагана "Томас", които според последните данни, 20 души са загинали, разрушени са системите за питейно водоснабдяване.

Освен това Хаити все още не се е възстановила от разрушителното земетресение на 12 януари тази година, при което бяха убити около 250 000 души. До момента почти 1,3 милиона жители живеят в палаткови лагери с ограничен достъп до основни удобства.

Малко след силният трус от Световната здравна организация изразиха опасение, че поради липсата на чиста питейна вода и елементарни санитарни условия ще доведат до епидемия от чревни инфекции, като холера и дизентерия. По-късно бе изразено опасение, че холерата е донесена от миротворци от Азия.