Смогът в китайския мегаполис Шанхай удари най-високото си ниво от януари насам, което накара училищата да забранят дейностите извън сградите, а властите да ограничат работата по строителни обекти и заводи, след като замърсеният въздух е голям проблем за цялата страна, отбелязва „Ройтерс”.  

През миналата седмица опасните нива на замърсяване в Пекин предизвикаха за първи път обявяването на най-високата степен на тревога, което означава, че на превозните средства им беше разпоредено да не се движат по улиците на града, училищните занимания бяха отменени, а на тежкотоварните автомобили им беше забранено да се движат.

Тежкият смог затисна Шанхай само ден преди градът да бъде домакин на привличащата вниманието на световната общественост Световна интернет конференция, на която е предвидено реч да изнесе китайският президент Си Цзинпин. Сред участниците се очаква да бъдат най-големите технологични компании в света, както и държавните глави на Русия и Пакистан.

В Шанхай властите обявиха „жълт код”, третото най-високо ниво на опасност, като посъветваха възрастните, младите и болните жители да си останат по домовете, да избягват дейностите навън и да държат прозорците си затворени.