Още 38 души са починали в Швейцария от новия коронавирус (COVID-19) през последните 24 часа, съобщиха от здравното министерство на страната.

До момента общият брой на жертвите в алпийската република е 241 души, а броят на заразените се е увеличил за последното денонощие до 13 259 от 12 161 души довчера.

Швейцария вече има над 10 000 заразени с коронавирус, а Русия е близо до 1000

Швейцария вече има над 10 000 заразени с коронавирус, а Русия е близо до 1000

Към тази сутрин са потвърдени 10 714 случая, а 161 души са починали.

Медицински подразделения на армията са разположени в болници, за да помогнат в кризисни райони като Тичино, който граничи с Италия, като армията използва своя стратегически запас от фармацевтични продукти, за да покрие нарастващото търсене, уточнява "Ройтерс".

Подобно на другите европейски страни, Швейцария подпомага своята засегната от кризата икономика, а държавни заеми на стойност 20 млрд. швейцарски франка (21 млрд. долара) станаха достъпни в четвъртък.

Министърът на финансите Уели Маурер даде да се разбере днес, че правителството е удовлетворено да помогне с държавни заеми на стойност над 20 млрд. долара, но че се нуждае от връщане парите обратно и не може да компенсира загубите на доходи.

Маурер каза пред радио SRF: "Ние не разпределяме федерални пари, а пари на данъкоплатците. Много от тези, които плащат данъци, вече са частично безработни, работните им места са под въпрос и сега ние отнемаме парите от тях и ги разпределяме някъде, където също има проблеми."