Испанската агенция за контрол на въздушния трафик (AENA) обяви в изявление в неделя, че авиокомпаниите са помолени да се въздържат от полети над Канарските острови. Това е заради изригването на вулкан на един от основните острови на архипелага - Ла Палма, отбеляза АП.

Говорителят на испанския премиер Педро Санчес разкри, че премиерът ще отложи посещението си в САЩ и първо ще отпътува за засегнатия остров.

Първото изригване на вулкана на острова след 50 години доведе до изхвърлянето на лава и стълб от дим, а застрашеното население беше помолено да се евакуира по-рано през седмицата.

Непосредствено преди изригването властите бяха евакуирали около 40 трудноподвижни хора, както и селскостопански животни, от селата около вулкана.

На място бяха изпратени войници, за да помагат за евакуацията, съобщи министерството на отбраната.

Висок стълб дим се издигна след изригването в 15.15 ч. местно време в националния парк "Кумбре виеха" в южната част на острова.

Преди изригването учени регистрираха в националния парк поредица от земни трусове, достигащи магнитуд от 3,8 по Рихтер, припомни "Ройтерс".

Агенцията се позова на данни от испанския национален географски институт. Първото описано изригване на остров Ла Палма е било през 1430 г.. При последното изригване през 1971 г. един човек загина докато правел снимки близо до потоците от лава.