Испанските власти в неделя поискаха от туристите да стоят далече от пожарите, бушуващи в момента в източната част от страната. Според тях, с проявеното любопитство те се излагат на риск и така пречат на усилията за потушаване на пламъците, съобщи "Ройтерс".

Повече от 500 пожарникари, подкрепени от 20 самолета и хеликоптера, се бориха с огъня четири дни след избухването му близо до село Вилануева де Вивер в област Валенсия, съобщиха службите за спешна помощ.

Полицията обаче е забелязала 14 велосипедисти близо до местопроизшествието, които се опитват да разгледат бедствието отблизо, заяви Габриела Браво, регионален ръководител на вътрешните работи в региона на Валенсия.

"Молим още веднъж туристите да не извършват огнен туризъм, да не се доближават до периметъра", каза тя.

Горски пожар прогони хиляди от домовете им в Испания

Горски пожар прогони хиляди от домовете им в Испания

Десет самолета са се включили в гасенето на пламъците

Първият голям горски пожар в Испания за годината унищожи повече от 4000 хектара гора и принуди 1700 селяни да напуснат домовете си в регионите Валенсия и Арагон, съобщиха официални лица.

Един пожарникар е наранил леко ръката си, докато се бори с огъня, съобщиха от службите за спешна помощ.

Около 200 жители от района Теруел в Арагон получиха разрешение да се върнат у дома в неделя, съобщиха властите.

Испанският премиер Педро Санчес трябва да посети района в понеделник, съобщи кабинетът му.

Жителите казаха, че пожарът може да има опустошително въздействие върху местната икономика, която зависи от туризма.

Необичайно сухата зима в части от Южна Европа породи опасения, че може да има повторение на опустошителните горски пожари от миналата година.

Миналата година около 785 000 хектара са били унищожени в Европа, повече от два пъти повече от средната годишна стойност за последните 16 години, според статистиката на Европейската комисия.

В Испания 493 пожара са унищожили рекордните 307 000 хектара земя миналата година, според Европейската информационна система за горски пожари на Комисията.