Изследователи от италианския Национален институт по инфекциозни болести "Лазаро Спаланзани" Lazzaro Spallanzani (INMI) ще посетят производствените обекти, където се произвежда руската ваксина "Спутник V". Това разкри губернаторът на централния италиански регион Лацио Никола Зингарети.

"След няколко дни ще бъде постигнат първият договор за научни опити с ваксината "Спутник V" - естествено, в очакване на разрешението на ЕМА по отношение на изучаването на варианти на вируса", обяви Никола Зингарети, цитиран от АП.

Изявлението идва ден след като премиерът Марио Драги заяви, че Италия обмисля закупуването и производството на "Спутник V", въпреки липсата на координирано решение от Европейския съюз.

Италия и Германия готови да поръчат  "Спутник V" и без ЕМА

Италия и Германия готови да поръчат "Спутник V" и без ЕМА

Ако не се постигне общо решение, действат сами

Министерството на здравеопазването на Италия информира в събота, че страната е регистрирала 23 832 нови случая на COVID-19, малко по-ниски в сравнение с предходния ден, но все още тревожно високи.

За същия 24-часов период здравните власти потвърдиха 401 смъртни случая.

От началото на пандемията на Апенините са регистрирани общо 104 642 починали и 3,36 милиона положителни случая.

С общото забавяне на доставката на ваксини и опасения, свързани с неблагоприятните ефекти на AstraZeneca, Италия реши да се обърне към Русия и да обмисли одобряването на нейната ваксина независимо от Европейската агенция по лекарствата.

Италия разследва осем смъртни случая след ваксинация с AstraZeneca

Италия разследва осем смъртни случая след ваксинация с AstraZeneca

Не е ясно дали има връзка с ваксината