Самолет, превозващ вицепрезидента на Малави Саулос Клаус Чилима и още девет души, е изчезнал. Това са съобщили от президентството на южноафриканската държава в понеделник, цитирани от "Ройтерс".

51-годишният Чилима е бил на борда на военен самолет, който е напуснал Лилонгве, столицата, в 09:17 сутринта, съобщиха от кабинета на президента и кабинета на Малави. Той каза, че операциите по търсене и спасяване продължават.

"Всички усилия на авиационните власти да осъществят контакт със самолета, откакто той изчезна от радара, са се провалили досега", се казва в изявление.

Самолетът е трябвало да кацне на летище Мзузу в 10:02 сутринта, според изявлението.

Министърът на информацията на Малави Моузес Кункую каза пред държавната телевизия MBC, че усилията за издирване са засилени.

Чилима, смятан за потенциален кандидат на президентските избори догодина, беше арестуван през 2022 г. по обвинения в подкупи.

Съдът в Малави обаче оттегли обвиненията за корупция срещу него миналия месец, след като директорът на прокуратурата подаде известие делото да бъде прекратено. Чилима отрече каквото и да е нарушение.