Потвърдена е смъртта на трима души след инцидента с италиански крузиен кораб „Коста Конкордия", съобщи БиБиСи.
Припомняме, плавателният съд се удари в риф край остров Джилио, а минути по-късно започна да се пълни с вода.

Капитанът:
Натъкнахме се на скали, неотбелязани в навигационната карта

По последни данни 40 души са ранени, като някои от тях тежко.

На борда на 290-метровия гигант са пътували над 4 000 души - 3 200 пътници и близо 1 000 екипаж.
Сред тях са граждани на Италия, Германия, Франция и Великобритания. Почти всички са евакуирани от бреговата охрана, като в спасителните акции са използвани и хеликоптери.

След часове бяха спасени последните 50 души на борда. Междувременно обаче бе съобщено, че спасителите издирват още 70 души от пасажерите на круиза.

По-рано българското външно министерство съобщи, че по информация на посолството ни в Рим към момента няма данни за пострадали български граждани.
Посолството е в постоянен контакт с местните власти и продължава да следи развитието по случая.

Ударът е станал, когато пътниците са вечеряли. След сблъсъка веднага е била обявено бедствено положение и на хората на круизния кораб е било наредено да се съберат до спасителните лодки.

Според някои очевидци на борда е настъпила паника. Някои от много възрастните пътници започнали да плачат, други се хвърлили във водата и доплували до Джилио, бреговете на който се намирали на около 400 метра от кораба.

Бяхме като в сцени от "Титаник", разказват пътниците, цитирани от италианските медии.

По думите им, екипажът дълго време не ги е уведомил какво се случва.
Един час ни държаха в залата, обяснявайки, че има проблеми с електричеството. Започна паника и суматоха, спомня си един от пасажерите.

Според капитана Франко Скетино, който веднага е бил разпитан от прокуратурата, лайнерът се е натъкнал на скали, които не са били отбелязани в навигационната карта. Според нея на това мясдто е трябвало да има достатъчна дълбочина.
Капитанът категорично отрича, че се е отклонил от набелязания курс.

Пробойната в корпуса на гигантския кораб достига 70 метра."Коста Конкордия" е наклонен на 80 градуса, отбелязва Итар-Тасс.

Корабът „Коста Конкордия" е дълъг 290 метра. Той има 17 палуби и 1500 каюти, фитнес зона на две нива с обща площ над 2 000 км. м., концертна зала, 4D киносалон, художествена галерия и библиотека. Освен това - казино, ресторанти и барове, множество бутици.

„Коста Конкордия" отплава в петък от пристанище до Рим за Средиземноморски тур около Марсилия, Сицилия, Сардиния и Испания.

Евакуираните пътници са настанени в хотели, училища и църкви на близкия остров Джилио.