Израел изпитва затруднения да ограничи скока на заразените с коронавирус, като през изминалото денонощие е регистрирал повече от 10 000 новозаразени, което се случва за първи път от средата на януари, информира ДПА.

Министерството на здравеопазването уточни, че 10 001 заразени са регистрирани през последните 24 часа. Има 688 тежко болни пациенти и още 25 души са починали от COVID-19.

Близо 10 000 новозаразени с COVID-19 в Израел

Близо 10 000 новозаразени с COVID-19 в Израел

Тежко болните са 678 души

От началото на пандемията малко повече от 1 млн. души в страната с 9,4 млн. население са заразени.

Ваксинацията в Израел започна през декември 2020 г. Почти 59% от населението е ваксинирано с две дози и почти 19% с три дози. Израел разчита почти единствено на ваксината на Pfizer/BioNTech.

В края на юли Израел беше първата страна в света, която започна да прилага трета доза ваксина, за да даде тласък на реакцията на организма с антитела. Други страни започнаха да следват примера му.

Мярката беше предприета, след като данните на здравното министерство показаха рязък спад в ефективността на препарата на Pfizer/BioNTech в предотвратяването на заразявания, въпреки че той все пак предлага силна защита от сериозно заболяване. В продължение на седмици по-агресивният вариант "Делта" също се разпространява в цялата страна, увеличавайки броя на заразените в страната.

Израел установи: трета доза ваксина срещу COVID-19 значително намалява риска от заразяване

Израел установи: трета доза ваксина срещу COVID-19 значително намалява риска от заразяване

Четири пъти по-висока защита в сравнение с две дози