Трета доза ваксина срещу COVID-19 на фармацевтичната компания Pfizer значително е подобрила защитата от заразяване и сериозно заболяване сред хората на възраст 60 и повече години в Израел в сравнение с тези, които са получили две инжекции. Това са показали резултатите, публикувани от израелското здравно министерство, информира "Ройтерс".

Данните бяха представени на заседание на комисия към министерството от експерти по ваксинация в четвъртък и качени на сайта му в неделя, въпреки че пълните подробности от проучването не бяха публикувани.

В Израел и в САЩ имунизират с трета доза срещу COVID-19

В Израел и в САЩ имунизират с трета доза срещу COVID-19

Ваксинацията ще започне от август

Констатациите бяха наравно с отделни статистически данни, съобщени миналата седмица от израелския доставчик на здравни грижи Макаби, една от няколкото организации, прилагащи подсилващи дози в опит да се ограничи "Делта" варианта на коронавируса.

Разбивайки статистическите данни от израелския Институт "Гертнер" и Института КИ, представители на министерството уточниха, че сред хората на възраст 60 и повече години защитата срещу заразяване, осигурена 10 дни след поставянето на трета доза, е четири пъти по-висока, отколкото след две дози.

Трета доза за над 60-годишни хора е предложила пет до шест пъти по-голяма защита след 10 дни по отношение на тежко заболяване и хоспитализация.

Израел с 6 275 нови случая на Covid

Израел с 6 275 нови случая на Covid

Най-голямото дневно увеличение на случаите от февруари

Тази възрастова група е особено уязвима към COVID-19 и в Израел беше първата, която беше ваксинирана, когато започна ваксинацията в края на декември.

През последните седмици здравното министерство заяви, че имунитетът е намалял с течение на времето при възрастните хора и при по-младите хора. Повечето ваксинирани хора, които тежко се разболяха в Израел, бяха над 60 години и с придружаващи заболявания.

Израел започна да прилага трета доза на хора над 60-годишна възраст на 30 юли. В четвъртък той намали възрастта за получаване на бустерна доза до 40 години и включи бременни жени, учители и здравни работници под тази възраст. Трети дози се дават само на онези, които са получили втората си инжекция преди поне пет месеца.

14 души в Израел са с COVID-19 след бустер ваксината

14 души в Израел са с COVID-19 след бустер ваксината

88% от хората, получили трета доза, се чувстват добре

САЩ обявиха планове да предложат подсилващи дози на всички американци, като се позоваха на данни, показващи намаляваща с времето защита от ваксините. Канада, Франция и Германия обявиха кампании за поставянето на бустерни дози.

Борейки огнището на "Делта" варианта от юни, Израел в момента има едно от най-високите нива на заразяване на глава от населението в света. Близо 1,5 млн. души от 9,3 млн. население на страната са получили трета доза.