Ситуацията с танкера Delfi, който потъна край бреговете на Одеса, беше обявена за извънредна ситуация от регионалното правителство. Това заяви във Фейсбук шефът на региона Максим Куций.

"Проведохме заседание на Комисията за извънредни ситуации по потъналия танкер" Делфи ". Основното е, че ситуацията е разпозната като извънредна ситуация на местно ниво ", пише той.

Отбелязва се, че сега това трябва да бъде потвърдено от експертната комисия на Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна. Това ще даде на държавата изключителното право да ликвидира танкера.

Съобщава се също, че при подаването на Държавната екологична инспекция щетите, причинени на околната среда, ще бъдат преизчислени.

По-рано беше съобщено, че съдържанието на петролни продукти на мястото на катастрофата на танкера "Делфи" край бреговете на Одеса надхвърли нормата с 157 пъти.

Танкер, плаващ под знамето на Молдова, беше необвързан и отнесен към Одеса, където се носеше в нощта на 22 ноември. Екипажът на кораба е евакуиран. Според Морската агенция на Молдова танкерът е лишен от правото да лети под знамето на страната преди повече от година.