Световната здравна организация актуализира списъка си с най-опасните вируси и патогени. Новото попълнение е вирусът Mpox, който е по-смъртоносен вариант от "маймунската шарка". Той се разпространява в момента в Централна Африка, съобщава Der Standard.

Експерти предупреждават, че той е особено често срещан в Република Конго. В момента броят на заразените расте експоненциално. И докато при последната вълна при 90 000 заразени починалите са 162 души, то сега смъртността изглежда много по-висока.

Друга разлика в сравнение с 2022 г. е, че тогава вирусът се разпространява предимно сред мъже, имали сексуални контати с други мъже, то сега той се предава и между хетеросексуални и по-трудно се контролира.

Според Световната здравна организация (СЗО) най-уязвими са децата, защото те най-лесно се заразяват взаимно в училище.

Около 70 процента от потвърдените случаи са на деца на възраст под 15 години. Десет процента от заболелите деца са починали в резултат на инфекцията. По последни данни над 1000 души са загубили живота си в резултат на Mpox.

Още през юни СЗО предупреди за новия вариант на "маймунската шарка", който може много бързо да се разпространи по света. Произходът на болестта все още не е известен.

Смята се, че това е болест по животните, която рядко се разпространява при хората.

Независимо от името си - "маймунска шарка" - не е ясно кое животно е първопричинителят.

Освен Mpox в новия списък е добавен и класическият вирус на едрата шарка, който се смяташе за победен през 1980 година.

Нови осем случая на маймунска едра шарка в Гърция

Нови осем случая на маймунска едра шарка в Гърция

Общият брой вече е 80

Проблемът е, че тъй като ваксинациите срещу едрата шарка вече не се прилагат така редовно, както някога, то вирусът може спокойно да започне да се разпространява и теоретично може да предизвика пандемия или да бъде използван от терористи като биологично оръжие.

Добрата новина е, че според СЗО ваксинацията срещу едра шарка предпазва и от Mpox.

На следващо място сред новите попълнения в списъка на СЗО са и бактериални щамове на птичия грип, предизвикващи холера, чума, диария и пневмония. Добавени са и два вируса, чийто причинители са гризачи, но за които има засечени случаи, че се разпространяват и сред хора.

От СЗО предупреждават, че с продължаващата миграция от селските към градските райони, все повече ще се увеличава рискът от предаване на вирусите от гризачите на хората.

На следващо място заради повишаващите се температури, обезлесяването и урбанизацията все по-лесно ще започнат да се разпространяват и тропическите болести, които се предават чрез насекомите.

В списъка на СЗО фигурира и патогенният вирус Nipah, който се среща при прилепите и може да причини енцефалит - с фатален край при хората.

От СЗО не се ангажират да прогнозират кога ще избухне нова пандемия.

СЗО за първи път даде дефиниция за болест, разпространявана по въздуха

СЗО за първи път даде дефиниция за болест, разпространявана по въздуха

След пропуски в началото на пандемията от COVID-19

"Може да е следващата година или след 20 години, но това рано или късно ще се случи и трябва да се подготвите за това", посочва вирусологът и изследовател от Ню Йорк - Флориан Крамер. Според него ще има още две пандемии преди неговото пенсиониране.