Губернаторът на Калифорния Гавин Нюсъм обяви, че щатът планира да изисква всички ученици да бъдат ваксинирани срещу COVID-19, предаде АП.

Агенцията уточнява, че новото изискване идва, след като Американската администрация по храните и лекарствата (FDA) разреши изцяло ваксината за тази възрастова група.

"Вярвам, че ще бъдем първият щат в Америка, който ще продължи напред с тези мерки и изискване", заяви Нюсъм и добави, че всички ученици на възраст над 12 години ще трябва да бъдат ваксинирани, за да посещават училище, освен ако не им бъде дадено медицинско или по религиозни причини.

Зоопарк в Калифорния ваксинира животните си срещу COVID-19

Зоопарк в Калифорния ваксинира животните си срещу COVID-19

Над 100 от обитателите ще им бъдат поставени експериментални ваксини

Губернаторът отбеляза, че задължението за ваксинацията ще бъде въведено или от януари 2022 г., или от есента на следващата година, в зависимост от времето на одобрение от FDA.

През август регулаторният оргаан в САЩ изцяло разреши ваксината на Pfizer/BioNTech за хора 16 и повече години, докато ваксината получи разрешение за спешна употреба за тези на възраст от 12 до 15, но все още се чака пълното одобрение.

"Искаме да сложим край на тази пандемия. Всички сме изтощени от това", каза губернаторът на демократите пред репортери в средното училище в Сан Франциско.

Новината идва, тъй като инфекциите в по -голямата част от Калифорния са намалели значително през последния месец. Нюсъм беше смел, след като през миналия месец лесно победи усилията за изтегляне след кампания, в която той подчерта своя ангажимент към мандатите за ваксини за прекратяване на пандемията.

Намаляват случаите на коронавирус в Калифорния

Намаляват случаите на коронавирус в Калифорния

Броят на пациентите с COVID-19 в болниците в щата е спаднал

В окръг Лос Анджелис - най -големият в страната, с повече от 10 милиона жители - само 1,7 % от хората, тествани за вируса, го имат и ежедневните инфекции намаляват наполовина през последния месец, когато повечето деца се върнаха на училище.