До 100 000 канадци биха могли да умрат, освен ако не се приложи силен контрол за забавяне на разпространението на COVID-19. За това предупредиха канадските здравни власти.

За първи път официалните лица представиха национални данни за заразяване и смърт по три модела - строги мерки за контрол като социално дистанциране, по-слаби или никакви мерки.

Amazon ще помогне на Канада в разпространението на медицински консумативи

Amazon ще помогне на Канада в разпространението на медицински консумативи

Отава взема мерки срещу пандемията

Длъжностните лица подчертаха, че цифрите въз основа на наличните данни могат да се променят, тъй като ситуацията е динамична и статистиката се променя.

"Данните и моделите могат да помогнат на канадците да видят как нашите колективни усилия ... могат да определят траекторията на пандемията COVID-19 в Канада", заяви главният служител по обществено здраве д-р Тереза ​​Там на пресконференция в четвъртък.

При строги мерки прогнозният брой на жертвите ще бъде между 11 000 при 2,5% от заразените канадци и 22 000, ако процентът на инфекцията достигне 5%.

Скок с 21% на починалите от COVID-19 в Канада

Скок с 21% на починалите от COVID-19 в Канада

Броят на случаите е нараснал до 10 132 от 9 017 души за денонощие

Строгите мерки включват често миене на ръцете, стоене вкъщи с изключение на пътувания веднъж седмично, за да купите хранителни стоки и да получите рецепти и спазвате дистанция от поне 1,5 метра.

"Ще трябва да бъдем дисциплинирани", заяви премиерът Джъстин Трюдо на пресконференция след публикуването на цифрите. "Така ще спасим живота."

Канада подпомага бизнеса при загуби от 30%

Канада подпомага бизнеса при загуби от 30%

Поемат се и до 75% от заплатите на служителите

Ако мерките не бъдат спазени, процентът на инфекцията може да бъде 25%, а смъртните случаи могат да достигнат 100 000. Без никакви усилия за контрол до 80% от канадците могат да бъдат заразени, а 300 000 ще са смъртните случая.

"Тези страхотни числа ни казват, че трябва да направим всичко възможно, за да останем в модела на управление", каза Там.

Д-р Хауърд Ньо, заместник главен държавен служител по здравеопазването, заяви, че първата вълна на вируса ще продължи до лятото, но ще има месеци на огнища след върховете на вируса, което означава, че ще трябва да продължат строгите мерки за контрол.

"Това ще бъде новото нормално", каза Трюдо, "докато не бъде намерена ваксина."