Собственикът на катамарана, който се сблъска с шлеп в река Волга, е бил пиян. Това съобщиха от Следствения комитет на Русия, цитирани от руските медии.

"По предварителни данни, именно действията на собственика на пътническото водно транспортно средство, който също така го е управлявал, са довели до трагедията", добавиха руските следователи.

11 загинали след сблъсък между катамаран и шлеп в р. Волга в Русия

11 загинали след сблъсък между катамаран и шлеп в р. Волга в Русия

Петима души са били спасени

"У капитана на плавателния съд беше открит алкохол в кръвта в концентрация от 2,17 промила, което съответства на средна степен на алкохолно опиянение - от 2,5 започва силна степен на алкохолно опиянение", уточняват още руските власти.

От Следствения комитет отбелязват също така, че собственикът на катамарана напълно е пренебрегнал светлините и звукови сигнали, които е подавал екипажът на шлепа.

По-рано от пресслужбата на Ространснадзор съобщиха, че потъналият катамаран не е имал разрешително за превоз на пътници, а на борда не е имало спасителни жилетки.

Снощи близо до град Волгоград, на километър от бреговата линия се сблъскаха катамаран и шлеп. На борда на 12-местния катамаран са се намирали 16 души, всички руски граждани. При сблъсъка хората са изпаднали зад борда, като 11 от тях са загинали.