Най-малко 53 войници и един цивилен са били убити при нападение срещу армейски пост в северната част на Мали, заяви правителството при един от най-смъртоносните удари срещу военните на западноафриканската държава, съобщи "Ройтерс".

Властите първо съобщиха за нападението в Инделиман, област Менака, в петък, но дадоха по-малко убити.

Терористична атака в Мали уби повече от 50 души

Терористична атака в Мали уби повече от 50 души

Никоя терористична група все още не е поела отговорност за това

"Тежко въоръжени неидентифицирани мъже нападнаха около обяд. Атаката започна с обстрел ... След това те се оттеглиха към Нигер ", заяви говорителят на правителството Яя Сангаре пред "Ройтерс" в събота.

Той добави, че смъртният брой остава условен, тъй като труповете претърпяват идентификация и че армията предприема операция за прочистване с подкрепата на международни сили, включително френски войски от операцията в Бархан и американски миротворци.

"Намерени са 54 тела, включително един цивилен, 10 оцелели и са установени значителни материални щети", заяви Сангаре в Twitter по-рано в събота.

Франция заяви, че един от нейните войници там е загинал, след като превозното му средство е било ударено от самоделно взривно устройство, се казва в изявление на френското председателство.

Атаката е последвана от нападенията на джихадистите в края на септември, които подчертават нарастващия обхват и сложността на въоръжените групировки, действащи в региона.

25 убити войници и още 60 безследно изчезнали при атака на ислямисти в Мали

25 убити войници и още 60 безследно изчезнали при атака на ислямисти в Мали

Загубили са и много техника

От крепостта си в Мали групи с връзки с "Ал Кайда" и "Ислямска държава" успяха да се разсеят из Сахел, дестабилизирайки части от Нигер и Буркина Фасо.

Тридесет и осем малайски войници бяха убити на 30 септември при координирани атаки на две армейски бази в централно Мали.