Докато климатът се затопля, птиците се смаляват, а размахът на крилата им се увеличава. Това показва ново проучване, цитирано от Би Би Си.

Изследователите са анализирали 70 716 екземпляра от 52-а северноамерикански мигриращи вида птици, като данните са събирани в продължение на около 40 години.

Птиците са загинали след сблъсък със сгради в американския мегаполис Чикаго.

Авторите твърдят, че проучването е най-голямото по рода си и че констатациите са важни за разбирането как животните ще се адаптират към климатичните промени.

"Установихме, че почти всички видове стават все по-малки", посочва водещият автор Брайън Уикс, преподавател в училището за околна среда и устойчивост в Мичиганския университет.

"Видовете бяха доста разнообразни, но реагираха по подобен начин", обясни той и допълни: "Консистенцията беше шокираща."

Той каза, че проучванията на реакциите на животните на климатичните промени често се фокусират върху промените в географския обхват или времето на житейски събития като миграция и раждане. Но това проучване показва, че морфологията на тялото е решаващ трети аспект.

"Това е един голям извод", изтъква той и добавя: "Трудно е да се разбере как видовете ще се адаптират, без да се вземат предвид и трите неща."

Констатациите показват, че от 1978 до 2016 г. дължината на костите на подбедрицата на птиците - често срещана мярка за размера на тялото - се е скъсила с 2,4 процента. За същия период крилата са се удължили с 1,3 процента.

Доказателствата показват, че повишаването на температурите е причинило смаляване на тялото, което от своя страна е довело до увеличаване на дължината на крилото.

"Миграцията е невероятно изморително нещо, което те правят", отбелязва Уикс, пояснявайки, че по-малкият размер на тялото означава по-малко енергия на разположение на птиците за завършването на дългите им пътувания.

Той посочва, че птиците, които е най-вероятно да преживеят миграцията, са тези с по-дълъг размах на крилата, което компенсира по-малките им тела.

Учените не са сигурни защо по-високите температури причиняват смаляване на птиците. Една от теориите е, че по-малките животни по-добре се охлаждат, като по-бързо губят телесна топлина заради по-големите съотношения повърхност/обем.