Американските фармацевтични компании засилват натиска върху американското правителство за налагането на строги патенти за коронавирусните ваксини. Един от аргументите им, съобщи "Фаайненшъл тамйс", е, че новите научни методи могат да попаднат в ръцете на Китай и Русия.

Източници съобщиха на деловото издание, че лобистите са предупредили служителите на Белия дом, че за собствени цели Москва и Пекин могат да използват платформата, която американските компании Pfizer и Moderna са използвали за създаването на ваксини.

Pfizer/BioNTech доставят още 100 млн. дози от ваксината си на ЕС

Pfizer/BioNTech доставят още 100 млн. дози от ваксината си на ЕС

Общо 600 милиона дози ще бъдат доставени тази година

Лекарствата с матрична рибонуклеинова киселина (РНК) са относително нов подход към разработването на ваксини, за първи път широко използван по време на пандемията на COVID-19.

Техните производители очакват, че в бъдеще лекарствата, базирани на РНК, могат да покажат своята ефективност при лечението и профилактиката на редица заболявания, включително рак и сърдечно-съдови заболявания.

Pfizer и Moderna, както и други американски производители на ваксини срещу COVID-19, не отговориха на искането на вестника за коментар.

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

Разковничето за овладяването на COVID-19 e ваксината

34 мутации са съвсем нормален брой за година и половина разпространение на инфекцията

В края на миналата година Индия и Южна Африка отправиха призив към СТО да призове държавите, произвеждащи ваксини COVID-19, временно да се откажат от патентите за коронавирусни лекарства предвид мащаба на пандемията. Според вестника към днешна дата този призив е подкрепен от повече от 60 държави.

По-рано този месец 175 нобелови лауреати и бивши държавни и правителствени ръководители призоваха американския президент Джо Байдън да подкрепи спирането на споразумението на СТО относно правата на интелектуална собственост, свързани с търговията, за ваксини срещу коронавирус.