Правителството на Испания обяви извънредно положение в и околностите на Мадрид, за да наложи частична блокада, за да се ограничи бурното разпространение на новия коронавирус (COVID-19), незачитайки съпротивата на регионалните власти, съобщава "Франс прес".

"Правителството реши да обяви извънредно положение... за следващите 15 дни", заяви здравният министър Салвадор Ила след извънредно заседание на правителството, след като висшият съд на областта отмени ограниченията, наложени на 4,5 милиона души в и около столицата.

Испания надхвърли общо 800 000 случая на коронавирус

Испания надхвърли общо 800 000 случая на коронавирус

Първата западноевропейска държава с такъв резултат

"Защитата на здравето на хората в Мадрид е абсолютно необходимо", настоя той, посочвайки данни, които показват, че 66 души са починали през последната седмица, а около 500 души "се борят за живота си в реанимация".

"Търпението има граница", подчерта още испанският здравен министър, сочейки с пръст регионалните власти в Мадрид заради това, че не са предприели действия.

"Трябва да се вземат мерки за защита здравето на жителите на Мадрид и за предотвратяване на разпространението на заразата в други области", изтъкна Салвадор Ила.

Испания пак е в частичната карантина

Испания пак е в частичната карантина

Мерки срещу коронавируса в столицата и Майорка