Правителството на Италия официално удължи блокадата, наложена заради коронавируса, до 5 март.

Издаден днес от министър-председателя на страната Джузепе Конте, указът по въпроса подновява всички действащи в момента мерки, включително вечерния полицейски час и ограниченията за пътуване между областите.

В Италия удължиха извънредно положение до 30 април

В Италия удължиха извънредно положение до 30 април

Мерки на властите срещу пандемията

Италия обаче добави бялата зона към съществуващата тристепенна система, която ще бъде запазена за райони, където коронавирусът е под контрол.

Областите ще трябва да имат по-малко от 50 заразени на 100 000 жители в продължение на три седмици, за да се класират в бялата зона и да бъдат освободени от много от COVID-19 ограниченията.

Понастоящем никоя част от Италия не отговаря на изискванията, като три области са определени като червени зони, дванадесет като оранжеви и шест като жълти. Девет области бяха преместени от жълтата в оранжевата зона при последната актуализация.

Нов голям ръст на заразените в Италия, Турция вече с над 22 000 починали от COVID-19

Нов голям ръст на заразените в Италия, Турция вече с над 22 000 починали от COVID-19

Италия вече с над 2,2 млн. заразени от началото на епидемията

През изминалото денонощие Италия е регистрирала още 477 починали от COVID-19 и 16 146 новозаразени. С това от началото на епидемията в страната общият брой на заразените вече е 2 352 423 души, от които са починали 81 325 души. 

Италия се нарежда на осмо място в света по брой на заразени по време на пандемията, докато по брой на починали е на шесто място след САЩ, Бразилия, Индия, Мексико и Великобритания.