Гърция забрани преместването на овце и кози от техните ферми, за да се опита да овладее вирусна инфекция, известна като "козя чума", след като бяха открити нови случаи през уикенда, съобщи министерството на земеделието, цитирано от Ройтерс.

Вирусът, известен още като Чума на дребните преживни животни (PPR), не засяга хората, но е силно заразен сред козите и овцете и може да убие до 70% от заразените.

Около 8000 животни са били умъртвени и повече от 200 000 са тествани, главно в централната част на Тесалия, където властите за първи път откриха огнището на 11 юли, каза за Ройтерс Георгиос Стратакос, високопоставен служител на министерството на земеделието.

Още два случая бяха открити във ферми в централната област Лариса и в южната част на Коринт през уикенда, съобщи министерството на земеделието в понеделник.

"Затягането на мерките за сигурност в цялата страна се счита за необходимо от превантивни съображения и е насочено към ограничаване на разпространението и изкореняване на болестта", се казва в изявление на министерството.

Козята чума е описана за първи път в Кот д'Ивоар през 1942 г. и оттогава се е разпространява по целия свят. Организацията за прехрана и земеделие на ООН изчислява, че всяка година болестта води до загуби от до 2,1 милиарда долара по света.

Гърция е дом на най-много кози в Европа, каза Стратакос. Тяхното мляко, използвано в търговската марка на Гърция сирене фета, е основен икономически двигател.

След като бъде открит случай, цялото стадо се умъртвява, засегнатата ферма се дезинфекцира и властите тестват животните в близките райони за болестта, в съответствие с протоколите, определени от Европейския съюз.

Гърция продължава епидемиологичния анализ на случаите и маршрута на "евентуално съмнителен внос", за да определи източника на огнището, каза министерството на земеделието.

Българска агенция по безопасност на храните (БАБХ) наложи мерки заради усложнената епизоотична обстановка в Румъния и Гърция, свързана с чумата по дребните преживни животни, съобщиха от Агенцията.

Мерките са с цел недопускане на появата на болестта у нас.

Заради чума наблюдават търговията с животни с Румъния и Гърция

Заради чума наблюдават търговията с животни с Румъния и Гърция

Мерките са с цел недопускане на появата на болестта у нас