Снеговалежите във Великобритания доведоха до затваряне на летища, нарушаване на транспорта и блокиране на стотици автомобили по пътищата, съобщава vesti.ru. Нетипично ранните студ и снеговалежи са обхванали цялата страна, която се оказа с недостатъчни запаси от сол и пясък и без нужното количество техника.

Хиляди училища в страната са прекратили занятия заради снежната покривка, която варира между 10 и 25 см. и не спира да се увеличава. Службите за гражданска защита получават по 1 300 съобщения за аварии в час. Международните летища в Гетуик и Единбург останаха затворени поне до четвъртък.

На много места отчаяните шофьори напускат автомобилите си след часове чакане в задръствания и продължават пеша. Властите предупредиха водачите да избягват пътувания, а служителите - да си тръгват от работа по-рано, за да не се окажат по пътищата през нощта.

Железопътната система на Великобритания е поразена от технически проблеми и закъснения в следствие на студа. През нощта се пускат „влакове-призразци", чиято цел е да свалят леда от релсите и проводниците.

Смята се, че страната губи по 1,2 млрд. паунда дневно в следствие на застудяването и снеговалежа. Според метеоролози, лошото време може да се задържи още две седмици.

Положението в цяла Европа не е по-добро, като в следствие на наводнение паднаха две антични римски стени в Помпей. Нивото на водата във Венеция достигна 111 сантиметра, а Милано и регионът Ломбарди в северната част на страната бяха блокирани от снеговалежи.

Централната и източната част на Франция също бяха затрупани от снега. В регионите Оверн и Рон-Алп 7 000 тира са блокирани, а училищните автобуси не се движат. В Лион няма градски транспорт, а работата на летището беше нарушена. В Марсилия бездомна жена измръзна до смърт.

20 процента от железопътния трафик между Париж и югоизточните райони е спрян, със закъснение движат и влаковете "Евростар" между Париж, Лондон и Брюксел.

Полетите от летищата в Мюнхен и Франкфурт също бяха прекратени. През нощта срещу вторник се наложи евакуацията на пътниците от аварирал влак в Южна Германия.

Летището в Женева също остана затворено. Всички хотелски места в града вече били резервирани, поради което пътниците нощували в чакалните на аерогарата или били подслонени от службата за гражданска защита.