Бившият полски президент Лех Валенса нарече очевидна отговорността на полската страна за трагедията край Смоленск.

Това предаде РИА Новости.

„Самолетът е закъснял, искал е да навакса с времето. Не е трябвало да излита и още повече да каца. Какво повече да се търси?", казва Валенса.

Той смята още, че това пътуване на президента изобщо не е трябвало да се състои.

„Трябва да се започне от там, че това пътуване не е трябвало да се случи. Премиерът ни представляваше (на 7 април в Катин). Президентът можеше да му даде текста и да го помоли да го прочете над гробовете", отбелязва той.

По думите му, Валенса не изненадан от оповестения в сряда доклад на МАК.

„Със съжаление казвам, че много повече грешки е направила полската страна. От руска страна грешката е само една - трябвало е да забранят приземяването", казва той.

Според бившия държавен глава руските диспечери също са били подложени на известен натиск.

„Но какъв? Ако са позвънили и са попитали какво да правят, защото поляците искат да приземят самолета, а времето е лошо, то най-вероятно е било в Москва. А отговорът е бил такъв: максимално да потушат всичко, защото ще има скандал ако не пуснем президента на Полша. Диспечерите са попаднали в безизходно положение", смята Валенса.

На 12 януари Международният авиационен комитет излезе с окончателно становище за трагедията, според което непосредствена вина за падането на самолета има решението на екипажа да не се приземи на резервното летище, а като системни причини изтъква пропуски в обезпечаването на полета и подготовката на екипажа.