Изригванията на италианския вулкан Етна и по-малкия Стромболи изхвърлят гореща пепел и лава, което повишава степента на тревога на средиземноморския остров Сицилия и доведе до временно затваряне на летището в Катания.

Етна, един от най-активните вулкани в света, извърши интензивна дейност през последните дни, осветявайки небето близо до град Катания, а Стромболи край северното крайбрежие на Сицилия изля лава в морето, пише "Ройтерс".

Италианската агенция за гражданска защита обяви най-висока степен на червена тревога за Стромболи, като предупреди, че ситуацията може да се влоши.

Министърът на гражданската защита Нело Мусумечи заяви, че Стромболи е "под наблюдение", и добави, че властите се уверяват, че плановете за евакуация са готови в случай на извънредна ситуация. Служителите на пожарната съобщиха, че предварително са удвоили броя на пожарникарите на острова.

Около Катания, на източния бряг на Сицилия, жителите и властите започнаха да почистват, след като улиците и автомобилите останаха покрити с черна вулканична пепел, а близкото летище беше затворено.

"Пистата на летището в Катания е неизползваема поради падането на вулканична пепел. Преустановени са както пристиганията, така и заминаванията", се казва в изявление на летището.

Италианските вулкани Етна и Стромболи изригнаха, летището в Катания затворено

Италианските вулкани Етна и Стромболи изригнаха, летището в Катания затворено

Италианската агенция за гражданска защита предупреди, че ситуацията може да се влоши