Кратка лятна буря удари Загреб и близките населени места в понеделник следобед, събаряйки дървета и комини и причинявайки хаос в обществения транспорт, съобщи хърватската информационна агенция ХИНА. Службите за спешна помощ и пожарната се отзоваха на много повиквания, за да се справят с последствията от проливния дъжд и градушката.

Националната метеорологична служба на Хърватия издаде червен код за предупреждение за екстремни метеорологични условия в района на Загреб и Осиек, а оранжев код бе обявен за Риека и Дубровник.

Силни гръмотевични бури засегнаха и Словения, Сърбия и Босна и Херцеговина. В Сърбия службите за спешни ситуации предупредиха за гръмотевични бури с град и силен вятър. "Ер Сърбия" съобщи за възможни закъснения на полети поради неблагоприятните метеорологични условия, пише сръбският вестник "Политика".

В Босна и Херцеговина, Федералният хидрометеорологичен институт издаде предупреждения за Ливно, Мостар, Сараево, Тузла и други градове, като прогнозира силни валежи и гръмотевици. Стабилизиране на времето се очаква утре.

На метоерологичните карти се вижда обширен фронт, започващ от италианския град Бари, преминаващ през Западните Балкани и достигащ до Западна Румъния. В цяла Сърбия е обявен червен код за особено опасно време. Според прогнозите този фронт ще засегне и България. като първоначално в Севрозападна България, а по-късно и в централната част на страната се очакват силни валежи, придружени от гръмотевици и усилване на вятъра. Възможни са и градушки.

Оранжев код за бури, градушки и мълнии в Северозападна България

Оранжев код за бури, градушки и мълнии в Северозападна България

Прогноза за времето