Продължават спасителните операции след тежката влакова катастрофа във Франция. Припомняме, при инцидента влак излезе от релсите на 200 метра преди гара Бретини сюр Орж, където той не е имал предвидено спиране.

Катастрофата стана на около 40 километра южно от столицата Париж. Влакът се е движил към Лимож, когато е дерайлирал. От релсите са излели третият и четвъртият вагони на композицията, след което са повлекли и останалите.

По последни официални данни са загинали шестима души. Близо 30 други са пострадали, сред които осем сериозно. Министърът на транспорта Фредерик Кювилие посочи, че няма други жертви и потвърди данните, съобщени от премиера Жан-Марк Ере, които посети мястото на трагедията.

По случая е започнало разследване, което да изясни причините за злополуката. Транспортният министър уточни, че със сигурност скоростта, с която се е движил влакът, не е в основата на инцидента. По данни на Кювилие скоростта му е била 137 км/ч, която е обичайната за този вид транспорт.

Пиер Серн, вицепрезидент на региона Ил дьо Франс, обаче бе на мнение, че причината за катастрофата е липсата на инвестиции по тази част на ЖП линията, която е изключително използвана и служи както на предградията на Париж, така и на  Централна Франция. Той изтъкна още, че нееднократно през годините е предупреждавано за лошото състояние на трасето.

В момента на произшествието във влака са пътували 385 души. Френските медии отбелязват, че по това време на годината трафикът по пътищата на страната е натоварен заради предстоящия национален празник - 14 юли.