Специализирана комисия, която е създадена по настояване на президента Барак Обама, за да разследва аварията в Мексиканския залив, съобщава, че причината за тази авария е некачествен цимент, който е използван за укрепване на кладенците, съобщава БиБиСи.

В доклада на комисията се казва, че няколко седмици преди взрива на нефтената платформа в залива и британският нефтен гигант BP, и Halliburton знаели, че качеството на цимента, който е използван за укрепване на кладенците, не съответства на нормативните изисквания.

От Halliburton подчертаха, че резултатите от проведените тогава тестове били неправилни.

Припомняме, BP загуби 40% от пазарната си стойност от 22 април, когато след експлозия на платформа край бреговете на Луизиана бяха убити 11 души. Инцидентът причини най-голямата екологична катастрофа в историята на САЩ. Ежедневно във водата се изливат от 35 000 до 60 000 барела нефт.

Екологичната ситуация в района е критична, като мръсните петна достигнаха бреговете на три щата, в които бе обявено и извънредно положение. Риболовът в близо половината от Мексиканския залив е забранен заради опасност от натравяне, като вече бе съобщено за заболели хора.

Все още се изчисляват и щетите върху екоравновесието. В САЩ има сериозни настроения срещу действията на BP.