Седем души, предимно фермери, са били убити от мълния в село в северния индийски щат Утар Прадеш, съобщи полицията в четвъртък, с което броят на загиналите от мълния в щата тази седмица достигна 49 души, предаде Associated Press.

Те са се скрили под дърво по време на проливен мусонен дъжд, когато са били ударени от мълния и са загинали на място. Сред жертвите са четирима членове на едно семейство и трима пастири близо до град Каушамби, според полицейския служител Хем Радж Меена.

Високият брой на смъртните случаи накара правителството да издаде нови насоки за това как хората следва да се предпазват по време на гръмотевична буря, каза говорителят на правителството на щата Шишир Сингх.

"Хората умират повече от мълнии, отколкото от инциденти, свързани с проливните дъждове, въпреки че това е времето, когато хората (обикновено) умират от наводнения или други инциденти, свързани с проливните валежи", каза Сингх.

Сезонът на мусоните в Индия продължава от юни до септември.

Полковник Санджай Сривастава, който работи с индийския Департамент по метеорология, каза, че от мълнии са загинали близо 750 души в цяла Индия от април. Това включва 20 души, загинали в източния щат Бихар през последните два дни и 16 в щата Мадхия Прадеш в централна Индия по-рано този месец.