Мъж е счупил прозорец и е включил пожарогасителната система в катедралата "Христос Спасител" в центъра на Москва, причинявайки наводнение там, предава ТАСС, като се позовава на правохранителните органи.

"В понеделник рано сутринта нападател счупи стъклото на прозореца на сутеренния етаж на катедралния храм "Христос Спасител", влезе на минус 2 етаж, където разви пожарни кранове и пусна водата. В резултат на това настъпи наводнение в коридорите на двата сутеренни етажа", е казал източникът на агенцията.

Той допълни, че нарушителят е задържан на място от охраната на храма, която го е предала на пристигналите полицаи. "Оказа се, че причинителят на наводнението се казва Алексей Ратников, той е регистриран в Московска област. Срещу него е образувано наказателно дело за вандализъм."

От Хамовническия съд на Москва съобщиха за ТАСС, че следователят по делото настоява задържаният да бъде арестуван. "Съдът получи молба от следствието срещу А. А. Ратников, заподозрян по алинея 2 на член 214 от Наказателния кодекс на Руската федерация ("Вандализъм, мотивиран от религиозна омраза"), за да му бъде наложена мярка за неотклонение под формата на задържане под стража ", съобщиха от Съда, като уточниха, че го грозят до три години затвор.

Според картотеката на московските съдилища Ратников е бил осъждан преди това за грабежи и престъпления, свързани с наркотици.