Премиерът на Италия Джорджа Мелони в неделя обеща да подкрепи възстановяването на засегнатите от наводнения райони в Северна Италия, съобщава "Ройтерс". 

В неделя, Мелони обиколи градове в региона Емилия-Романя, където наводненията убиха 14 души и причиниха щети, оценени на милиарди евро, след като спря на връщане от срещата на върха в Азия.

Самият премиер не се ангажира на този етап с точни изчисления на щетите във финансово отношение. 

"Беше трагедия, но винаги можем да се възстановим силно от кризи", каза Мелони пред репортери в град Равена, един от силно засегнатите райони. Тя каза, че е било трогателно изживяване да се срещне с онези, които са попаднали в потопа. Ще намерим необходимите ресурси", добави тя.

Италия може да се обърне към Фонда за солидарност на Европейския съюз за природни бедствия. Други лидери на срещата на върха в японския град Хирошима също предложиха различни форми на подкрепа, добави тя.

Припомняме, че тя се върна по-рано от срещата на върха на Г-7 в Япония, за да види щетите в страната си от първа ръка.

Дъждът спря в неделя и спасителните екипи и местните доброволци се опитваха да изметат калта, натрупала се по улиците.

Италианското правителство ще проведе заседание на кабинета във вторник, за да вземе решение относно мерките в отговор на извънредната ситуация. След като стана свидетел на част от щетите, Мелони каза, че ще прекара понеделник в преглед на плановете за подкрепа на усилията за възстановяване.

Мелони се връща по-рано от Г-7 заради наводнена Италия

Мелони се връща по-рано от Г-7 заради наводнена Италия

Очаква се в неделя да посети най-засегнатите райони

Около 36 000 души бяха принудени да напуснат домовете си, а много от тези, които останаха в наводнените райони, останаха без електричество. Около 10 000 от тях успяха да се приберат у дома до неделя вечерта.

Селското стопанство е силно засегнато в район, в който се отглеждат плодове като праскови, киви и кайсии, както и царевица и зърно.