Менингит уби 129 души от общо 267 заразени от началото на епидемията в Демократична република Конго, започнала през юни, съобщава "Ройтерс".

Световната здравна организация посочва, че изследвания, проведени от Института "Пастьор" в Париж, са установили една от най-често срещаните бактерии - Neisseria meningitidis, която има потенциал да причини големи епидемии.

Прочуване в началото на юни в североизточната провинция Цопо е констатирало, че пациентите страдат от треска, главоболие, схванат врат и имат затруднения с говора.

Мистериозно заболяване, убило 13 души в Африка, се оказа менингит

Мистериозно заболяване, убило 13 души в Африка, се оказа менингит

Уби 13 души и зарази 18 души

Менингитът се предава чрез кихане, кашляне, целуване или живеене в близост със заразен човек. Въпреки че хората от всички възрасти могат да се заразят, болестта засяга предимно бебета, деца и млади хора.

Матшидисо Моети, регионален директор на СЗО за Африка, увери, че се взимат всички мерки в подкрепа на усилията на правителството за овладяване на огнището в най-кратки срокове.

По данни на СЗО в Конго вече е имало няколко огнища на менингит, включително едно през 2009 г., при което са заразени 214 души и са починали 15.