Линиите на метрото между Ню Йорк и Ню Джърси под река Хъдзън са по-уязвими при евентуален бомбен атентат, отколкото се смяташе досега.

Според технически експерти сравнително малко количество експлозиви могат да причинят значително наводнение на тунелите само за няколко часа.

Това се посочва във проект за обобщение на доклад, изработен специално за градските власти, който вестник New York Times получил от служител, разтревожен от липсата на адекватна реакция на доклада. Заключенията сега контрастират с тези, съдържащи се в предишен доклад, представен през пролетта.

Според заключенията един от тунелите може да се наводни само за 6 минути в резултат на мощен, макар и не задължително голям, т.е. преносим експлозив.

Опасенията за сигурността на тунелите по бреговете на Хъдзън датират още от 1993 година и първия терористичен атентат срещу Световния търговски център. Тогава започват и усилията за подобряване на сигурността.

В обобщението на анализа се посочват и някои идеи за това как властите възнамеряват да подобрят сигурността на системата от тунели. Една от тях е да се изградят бетонни съоръжения над тунелите, за да се предотврати проникване на вода при пробив.

Сред мерките са също допълнително заздравяване на части от тунелите, както и изграждане на прегради, които при нужда да разделят системата на отделни сектори.

Системата се ползва всеки ден от около 230 000 души.