Изтребител МиГ-29 на полските въоръжени сили се е разбил в северната част на Полша, а пилотът е загинал, съобщиха от полското военно министерство.

Уточнява се, че обстоятелствата около инцидента се разследват от разследващата комисия за авиационни инциденти.

"По време на нощен полет, самолет МиГ-29 от 22-ра тактическа авиационна база се разби. Пилотът катапултира в района на град Сакувко, на 18 км от Малборк. Отломките на самолета бяха открити на около 1,5 км от града. Лекар от спешна помощ констатира смъртта на пилота", се посочва в изявлението на военното министерство на Полша.

Покойният пилот е имал повече от 850 летателни часа, включително повече от 600 часа с МиГ-29, с който е изпълнявал бойни задачи, също така многократно е участвал в национални и международни учения, уточниха от ведомството.

В края на 2017 г. друг МиГ-29 на полските военновъздушни сили се разби в района на Минск-Мазовецки край Варшава. Пилотът оцеля, въпреки че не катапултира от самолета във въздуха.

Полската армия разполага с флотилия от 48 американски изтребителя F-16, както и 32 броя МиГ-29, няколко от които бяха приземени заради липсата на резервни части.