Гърция забранява влизането на всички негръцки или граждани на ЕС в страната от четвъртък 6 часа сутринта, освен по "много сериозна причина", обявява заместник-министърът на гражданската защита Никос Хардалиас. Гърци или граждани на ЕС, които се завръщат/пристигат в страната, са настанени в 14-дневна карантина.

В обръщението си към нацията гръцкият премиер Кириакос Мицотакис нарече битката срещу коронавирус "война срещу невидим, но не непобедим враг".

"Ако успеем да ограничим разпространението на предаването, ще дадем време на здравната ни система да се справи с неотложни случаи. Първият ни приоритет е без договаряне: да спасим живота", каза той на гърците в телевизионна реч от кабинета си. "Ето защо, много по-рано от други европейски държави, ние наложихме мерки, безпрецедентни в мирно време. И ние продължаваме в тази посока."

Досега гръцките здравни власти обявиха 387 потвърдени случая на коронавирус, разкривайки днес следобед, че пети човек е станал жертва на Covid-19. Има 35 нови случая през последните 24 часа, каза говорителят на здравното министерство и експертът по инфекциозни болести Сотирис Циодрас пред репортери. От общия брой 11 са били в интензивно лечение, каза той.

Опасявайки се от съдбата на Италия, дясноцентристкото правителство заплаши, че ще бъде безпощадно с онези, които не изпълняват строгите ограничения, които от сряда ще включват и всички магазини, затворени в Гърция, с изключение на супермаркетите. Банки, аптеки, магазини за домашни любимци, магазини за мобилни телефони, оптики, пекари, мини-пазари, куриери и търговски обекти са сред малкото, които също ще могат да останат отворени.

След близо десетилетие на строга икономия - мерки, които вредят на здравната система в частност - гръцките служители се притесняват, че болниците ще бъдат претрупани бързо.

Мицотакис коментира, че ресурсите на частните клиники също ще бъдат усвоени по време на здравната криза и че с тяхна помощ сега ще бъдат на разположение 1900 допълнителни легла за пациенти с коронавирус.

Като намеква, че животът на хората вероятно ще бъде засгнат най-малко два месеца, Мицотакис каза: "Опасностите ще се увеличат през следващите два месеца и поради това ще последват други нови ограничения. Всички трябва да проявяваме дисциплина. Който се държи антисоциално, ще бъде изправен пред наказание, защото ще извърши двойно престъпление срещу закона и срещу живота."