Мощно земетресение с магнитуд 6,4 по Рихтер удари остров Крит в южната ни съседка Гърция за втори път в рамките на по-малко от месец, предадоха световните осведомителни агенции. 

Засега няма информации за жертви, причинени от труса. Съобщава се за незначителни материални щети, като снимки в социалните мрежи показват, че параклис се е срутил в село Ксерокампос в източната част на Крит.

Трусът е усетен чак в Кипър, който се намира на 600 км от Крит.

След земетресението гръцкият сеизмолог Герасимос Пападопулос предупреди, че малко цунами ще удари южната част на Крит, като настоя, че местните жители и туристите трябва да бъдат евакуирани.

Загинал и 20 ранени след земетресението на о. Крит

Загинал и 20 ранени след земетресението на о. Крит

Стотици сгради са били разрушени

Според Европейския средиземноморски сеизмологичен център епицентърът на земетресението е на дълбочина 20 км и е станало на 107 км източно от главния критски град Ираклион.

При силното земетресение през миналия месец на острова загина един човек и бяха причинени сериозни щети на множество сгради. 

Гръцки сеизмолог каза, че днешното земетресение е дошло от друг разлом.

Регионът се намира в сеизмологично активен регион, тъй като Средиземно море е граница между африканската и евразийската плочи. В резултат на това Гърция, Турция и други страни изпитват чести трусове: преди година при мощно земетресение в Егейско море загинаха най-малко 27 души и бяха ранени около 800 души.

Снимка 549959

Източник: EMSC