15-годишно момче е починало от ебола в Либерия. Това е първият смъртен случай от месеци в страната, която през септември бе обявена за свободна от ебола. Това съобщава „Ройтерс", позовавайки се на информация от високопоставен медицински служител.

Момчето е дало положителен тест миналата седмица и починало късно в понеделник в болница в Пейнсвил, близо до столицата. Баща му и брат му също се лекуват там от ебола.

Либерия е поставила под наблюдение 153 души, които може да са били в контакт с починалото момче. Освен това 25 здравни работници също са под наблюдение, като за 10 от тях рискът е висок.

Разследва се кой е източникът на вируса и Либерия поиска съдействие от двама експерти от Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Световната здравна организация (СЗО) два пъти обяви, че западноафриканската държава е свободна от ебола - един път на 9 май и един път на 3 септември. Последният смъртен случай от ебола е регистриран през юли.

Повече от 11 300 души са починали от вируса от началото на епидемията, обявена през март 2014 г. От трите държави, които бяха най-сериозно засегнати, Сиера Леоне обяви, че е свободна от ебола на 7 ноември, а Гвинея започна да брои намаляване на случаите до нула на 16 ноември. Над 4800 души починаха от ебола в Либерия, по данни на СЗО.