Следствената група към Главната прокуратура на Русия обяви, че за аварията на подводницата „Нерпа", има вина един от моряците.
При инцидента в Японско море на 08.11. загинаха 20 души, а още толкова бяха ранени.

Един от членовете на екипажа на подводницата, провеждаща изпитания, е признал, че е включил противопожарната система и по този начин е предизвикал изтичането на газ фреон.

Именно задушаване с фреон съдебните медици посочиха като причина за смъртта на жертвите, припомня Владимир Маркин, член на разследващата комисия.

"Военните следователите установихме лицето, което, без да има право и основание и без заповед, е включило противопожарната система на подводницата. Това е един от матросите, който вече направи признания", казва Маркин.

По-рано бе съобщено, че противопожарната система ЛОХ, каквато е монтирана на подводницата „Нерпа", автоматично се включва при дим или повишаване на температурата.

Припомняме, по време на инцидента на морския съд се намираха 208 души. Повечето от тях бяха цивилни лица и работници от заводите, производители на техниката на подводницата. В момента се провеждаха изпитанията за пуск на „Нерпа".
Само трима от загиналите бяха военни.

Трагедията на "Нерпа" отключи спомена за друг голям инцидент с руска подводница - "Куркс" през 2000 година, когато загинаха 118 моряци.