Мощна експлозия е станала в района на пристанището на ливанската столица Бейрут, съобщи РИА Новости.

Той е предшестван от слаб звън, а пет минути по-късно се е появил черен и бял дим. След това в небето се е издигнал стълб от червен дим. В близките сгради, а и постройките в радиус от няколко километра от епицентъра на взрива, са избити скъклата. Мнозина са ранени от счупените стъкла, твърди представител на Червения кръст там.

"Близо до пристанището няколко сгради са разрушени. По наши данни може да има хора под развалините", съобщи източник на изданието.

Десетки са ранените. Линейки карат хора в района на Зайтун-бей и съседните квартали.

Вероятна причина на взрива, по данни на ливанските медии, може да е изгарянето на един от складовете, където се съхранява пиротехника.

Пред телевизия "Ал Джазира" председателят на общата безопасност на Ливан опроверга версията за взрив на пиротехника в Бейрут и заяви, че са взривени други вещества.

От българското външно министерство съобщиха, че няма данни за пострадали български граждани при взрива в ливанската столица Бейрут.

 

Той е станал в район, недалеч от посолството ни в Бейрут. По информация на дипломатическата ни мисия няма пострадали сред служителите в посолството. По сградата му има минимални щети - счупени прозорци.