Пропускателният режим и режимът на самоизолация ще бъдат отменени в Москва от утре (9 юни). Това обяви кметът на руската столица Сергей Собянин, цитиран от руските медии.

Всички жители на руската столица, включително онези над 65-годишна възраст и страдащи от хронични заболявания, ще могат да излизат навън без ограничения, да си вършат работата и да посещават обществени места.

Смъртността в Русия от Ковид-19 падна до нивата от 25 май

Смъртността в Русия от Ковид-19 падна до нивата от 25 май

Новите случаи се увеличиха с 8985

Собянин подчерта, че въведените мерки са позволили да се избегне "експлозивен характер на епидемията, осигуриха масово тестване и оказване на медицинска помощ на болните".

"Вече няколко седмици бавно, но сигурно епидемията утихва. Броят на новозаразените намалява, повече хора са изписвани от болниците, отколкото постъпват нови. Всъщност Москва се връща към нормалния си ритъм на живот. Всички основни ограничения - при спазване на епидемиологичната безопасност и като се вземат предвид санитарните мерки - ще бъдат премахнати през юни", увери градоначалникът.

От 9 юни възобновяват дейността си услугите за споделяне на автомобили, фризьорски салони, салони за красота, фотоателиета, ветеринарни клиники, бюрата по труда, обществени организации, кино и звукозаписни студия, научни институти. Освен това се отварят гробищата.

8 726 новозаразени с коронавируса в Русия за денонощие

8 726 новозаразени с коронавируса в Русия за денонощие

Още 144 души са починали през последните 24 часа

От 16 юни ще започнат да работят библиотеки, музеи, изложбени зали и зоологически градини (те могат да бъдат посещавани чрез електронни билети), офиси за недвижими имоти, услуги за отдаване под наем, рекламни, консултантски и други агенции. Също така ще заработят и летните тераси.

От 23 юни може да бъде разрешено използването на люлки, улични уреди за тренировки и пейки, както и да се посещават фитнес зали, басейни, солариуми, бани, сауни, спортни площадки, ресторанти, кафенета, барове и други заведения за обществено хранене.

Московският кмет подчерта, че времето за премахване на ограниченията в столицата може да бъде променено, като се вземе предвид конкретната епидемиологична ситуация.

Режимът на всеобща самоизолация в Москва и много други руски райони беше обявен в края на март. Напускането на апартамента беше позволено само за да се потърси спешна медицинска помощ и други директни заплахи за живота и здравето, отиване до най-близките магазини и аптеки, разходка на домашни любимци и изнасяне на боклука. Освен това московчани, които трябваше да се появят на работното място, можеха да отидат на работа.