Китай и Индия формират повече от половината от общия брой смъртни случаи в света вследствие на замърсяването на въздуха през 2015 година. Това съобщава "Ройтерс", позовавайки се на научен доклад, публикуван във вторник.

Базираният в САЩ Институт за ефектите върху здравето е открил, че замърсяването на въздуха е причинило преждевременната смърт на 4,2 млн. души през 2015 година. Около 2,2 млн. от тези смъртни случаи са в Китай и Индия.

Научното е изследване е първото по рода си и се основава на проект, подкрепен от фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. Данните проследяват ролята, която екологичните фактори играят в смъртните случаи в 195 държави.

Новите доказателства и методология показват, че изчисленията са значително по-високи от данните, публикувани от Световната здравна организация (СЗО) миналата година. Те посочваха, че броят на свързаните със замърсяването на въздуха смъртни случаи в световен мащаб през 2013 г. са 3 млн.

Замърсеният въздух е свързан с високите нива на рак, инфаркти и сърдечни заболявания, както и хронични дихателни проблеми като астмата.

Китай и Индия - двете най-многолюдни държави в света, съставляват по 1,1 млн. смъртни случаи.