Над 130 души са загинали и десетки са изчезнали след тропическа буря, преминаваща над южните части Филипини. Бурята Тембин причини наводнения и свлачища в части от остров Минданао, съобщават "Ройтерс" и БиБиСи.

Тембин е с ветрове до 80 км/ч, минава през Минданао и се отправя към южния край на Палаван, преди да се придвижи на запад. Два града, Тубод и Пиагапо, са сериозно пострадали, жилищни сгради са залети или погребани под камъни и свлачища. 

Филипините страдат редовно от смъртоносни тропически бури, въпреки че Минданао не е от честите жертви. Полицаят в Тубод коментира, че в града са имали поне 19 смъртни случая.

"Реката се надигна и повечето от домовете бяха отнесени. Селото вече не е там", коментира полицай. Доброволците се опитват да изкопаят калта и да опитат да извадят телата в село Далама. Най-малко 10 души са загинали в Пиагапо, на 10 километра източно от Тубод.

"Изпратихме спасители, но те постигат малък напредък, заради скалите", обяснява Сарипада Пакасум. Още повече смъртни случаи има в градовете Сибуко и Салуг. Проблеми с електрозахранването и загубата на комуникационни линии възпрепятстват спасителните усилия.

Филипините страдат от близо 20 тайфуна всяка година, което води до смърт и разрушение, обикновено в най-бедните общности. Миналата седмица 46 души загинаха в централните Филипини от тайфун.

През 2013 г. супер тайфунът Хайян уби почти 8 000 души и остави 200 000 семейства без дом.