Над 150 души се водят безследно изчезнали след свличането на ледник в индийския щат Утаракханд, съобщава индийската телевизия NDTV.

По предварителни данни повечето от изчезналите са работници от водноелектрическата централа Ришиганга, която е поела основния удар на стихията.

Огромни ледени маси се свлякоха по планинските хималайски реки Алакнанда и Дхаулиганга и предизвикаха наводнения във високопланински райони.

Разположените надолу по течението водноелектрически централи в градовете Сринагар, Ришикеш и Харидвар спешно изхвърлят вода. По този начин властите се опитват да спрат разрушения.

Под заплаха се е оказала безопасността на работниците, заети в проекти за пътни и железопътни мостове в района, а също и в населените места по течението на реката. Във връзка с наводнението властите са започнали да евакуират населените места, разположени под водноелектрическите централи. 

Няколко спасителни екипа са изпратени в засегнатата от наводнението зона. Властите евакуират хората и подчертават, че ситуацията е овладяна.

По-късно беше обявено, че са намерени първите десет тела на загинали.