В свят, обхванат от конфликти и природни бедствия, броят на хората, които избягаха от домовете си и потърсиха подслон в собствените си страни - така наречените вътрешно разселени лица (ВРЛ), достигна рекордно ниво от близо 60 милиона души към края на миналата година, според нови данни, предава Ройтерс.

Бедствията, включително метеорологични явления като циклони и наводнения в Азия, както и продължителни конфликти на места като Сирия, Афганистан и Етиопия са явяват фактори за високи нива на нови разселвания миналата година, според доклада, съставен от базирания в Женева Център за наблюдение на вътрешно разселване (IDMC).

"Светът се разпада, твърде много държави се разпадат", каза Ян Егеланд, генерален секретар на Норвежкия съвет за бежанците, който създаде IDMC през 1998 г., за да документира разселените хора, за които той каза, че иначе биха били "невидими".

"2021 беше, както документирахме тук, много мрачна година и 2022 се очертава още по-лоша", каза той, добавяйки, че войната в Украйна ще доведе до нов рекорд тази година.

Общо 59,1 милиона души са били напуснали принудително домовете си в края на миналата година в сравнение с 55 милиона души през 2020 г., показва годишният доклад. Страните с най-голям брой ВРЛ са Сирия, Демократична република Конго, Колумбия, Афганистан и Йемен, се казва в съобщението.

Докладът не отчита бежанците - хора, бягащи в други страни - въпреки че често има връзка между вътрешните и трансграничните тенденции.

"Това е ужасяващо обвинение за липсата на способност за предотвратяване и разрешаване на конфликти", каза Егеланд пред журналисти.

Той заяви, че е "нервен" заради кризата в Украйна, която пренасочва средствата за помощ от други места, като каза, че някои страни използват бюджетите си за помощ предимно, за да помогнат на украинските бежанци.

"Това означава, че парите, които имаме за останалия свят, ще намалеят", каза той. Войната в Украйна също увеличава цената на помощта за разселените, тъй като повиши цените на храните и горивата, каза той.

ООН очаква над 8 млн. украински бежанци до края на годината

ООН очаква над 8 млн. украински бежанци до края на годината

Над 100 000 са украинските бежанци в България