Половината от германското население вече е получило поне една доза ваксина срещу коронавируса. Това съобщи германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА.

Обявлението на Шпан дойде на фона на нарастващите опасения относно делта варианта на заразата, идентифициран за първи път в Индия. Към днешна дата той е оказал слабо въздействие в Германия, но вече е преобладаващ във Великобритания.

Около 41,5 млн. души в Германия, което се равнява на 50,1% от цялото население, са получили първата си ваксинация, уточни Шпан. Втора доза ваксина са получили 29,6% от населението.

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

В Германия предупредиха, че за 2022 г. ще е нужна нова коронавирус ваксина

Вирусът "няма да ни напусне", възможно е обновяване на защитата

Въпреки че данните от официалния орган за контрол на болестта, Институтът "Роберт Кох", показват значителен спад на новозаразените до 1 076 души през последните 24 часа спрямо 2 440 преди седмица, като коефициентът на заразност е бил 0,72, здравните власти предупредиха срещу по-нататъшно разхлабване на ограничителните мерки.

Франк Улрих Монтгомери, германският лекар, който е председател на Световната медицинска асоциация, предположи, че ограниченията се премахват твърде бързо, а министърът на здравеопазването на Бавария Клаус Холецчек призова за "най-голяма бдителност".

Хелге Браун, шеф на кабинета на канцлера Ангела Меркел, би тревога за делта варианта.

Германия счупи европейския рекорд, даде ваксина на 1,1 млн. души за ден

Германия счупи европейския рекорд, даде ваксина на 1,1 млн. души за ден

Това е повече от един процент от населението на страната

"Най-голямата задача се крие в предотвратяването на още по-заразния вариант делта, който се разпространява бързо в Германия", отбеляза той, призовавайки за повишено внимание, докато на всички не бъде предложена ваксинация.

Според данните на "Роберт Кох" 6,2% от коронавирусните инфекции са приписани на този вариант в седмицата до 6 юни, в сравнение с 3,7% през предходната седмица.