Тази сутрин са намерени телата на двамата пилоти на катастрофиралия американски самолет в Киргизстан, съобщиха агенция „Новости" и "Франс прес".

Информацията е потвърдена официално от властите.

Телата на двамата пилоти бяха открити тази сутрин в 7 час близо до мястото на катастрофата. Издирвателната операция продължава, тялото на третия член на екипажа все още не е открито", каза говорител на министерството на извънредните ситуации в Киргизстан.

Официални лица обявиха, че двете тела са откарани в американска база в Манас.

Министърът на извънредните ситуации Кубатбек Боронов заяви, че „американската страна идентифицира загиналите. Служители от базата Манас са на мястото на инцидента. Те също ще разследват причината за катастрофата".

По думите му около 50 души все още търсят третия член на екипажа.

Междувременно властите в Киргизстан възнамеряват да изчислят щетите от падналия самолет-цистерна, предаде РИА Новости, позовавайки се на пресцентъра на кабинета в страната.

Правителството е сформирало специална комисия, която да установи причините за катастрофата и последствията от нея.

На самолета е имало около 90 тона гориво.

Представители на местната администрация в Киргизстан обявиха, че част от горивото е паднало в планински поток, което може да се отрази неблагоприятно на околната среда и на здравето на живущите в района, които използват водата за битови нужди.

Катастрофата е станала в Чуйска област, която се намира на около 60 километра от столицата на републиката и на 10 км от границата на Казахстан.

На самолета е имало трима души - всички са граждани на САЩ.

Базата в Манас е ключова за американската кампания в Афганистан. Тя се използва за прехвърляне на войници, презареждане на самолети и евакуиране на ранени войници.

Припомняме, вчера самолет-цистерна KС-135 от американската база Манас в Киргизстан катастрофира малко след излитането си. Преди да падне на земята, той се е пречупил на три части.